Manuele therapie

De manuele therapie richt zich op klachten die ontstaan in ons bewegingsapparaat (onze gewrichten, spieren en pezen). De manueel therapeut probeert stoornissen op te heffen in het bewegingsapparaat door een analyse te maken van de mechaniek. Geblokkeerde stijve gewrichten worden middels mobilisatie (langzaam bewegen van of langere rek op gewrichten) of manipulatie (snellere kortere beweging) weer in beweging gebracht. Tijdens een manipulatie kunnen één of meerdere kliks gehoord worden (kraken). Ook bij gezonde niet geblokkeerde gewrichten worden deze kliks gehoord. Een geslaagde manipulatie gaat ook niet per definitie gepaard met een klik geluid!

Het met regelmaat manipuleren van dezelfde gewrichten teneinde pijn op te heffen mag niet het enige middel zijn stoornissen te behandelen. De preventieve maatregelen die volgen (op een manipulatie) om het mechaniek in beweging te houden zijn essentieel voor het behoud van het resultaat.

In tegenstelling tot wat men in het algemeen denkt, kunnen ook gewrichten zoals heupen, schouders, ellebogen en knieën worden behandeld met manuele therapie.

Verder zal de manueel therapeut aandacht schenken aan het waarom van de blokkades.Een foutieve houding en/of plotselinge overbelasting kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van bewegingsbeperkingen (blokkades). Het adviseren en aanleren van oefeningen die dienen om de belastbaarheid van de patiënt te verbeteren en het beter leren inschatten van de belasting en de belastbaarheid zijn tevens zeer belangrijke elementen in de behandeling.